JCB – основаната в гараж компания и нейната близо 80 годишна история

Публикувано: Полезно 0

Покойният Джоузеф Сирил Бамфорд основава JCB на 23 октомври 1945 г. в малък гараж в британския пазарен град Утоксетър, Стафордшир.

Това се случва в същия ден, в който се ражда синът му Антъни, който сега е лорд Бамфорд. Според Бамфорд „раждането на син обикновено фокусира ума, а когато започваш от дъното, има само един път, по който да вървиш и той е нагоре“.

Създаването на самосвално ремарке от военни отпадъци, което в момента е изложено в шоурума на световната централа на JCB, поставя основите на растежа, който идва след това.

То е изработено в неговия гараж и е предложено за продажба на местния пазар за 45 паунда. Бамфорд приел в замяна и старата количка на купувача, ремонтирал я и след това я продал за допълнителни 45 паунда, за да повиши цената на ремаркето до първоначално исканата.

История на JCB
Кликнете върху снимката, за да откриете оригинални резервни части за JCB

До 1947 г. бизнесът се разраства и Бамфорд се премества на няколко мили оттам в конюшнята в Крейкмарш Хол, собственост на г-жа Джулия Кавендиш, оцеляла от „Титаник“, тъй като хазяйката му също се е противопоставила на работата му в неделя. Артър Харисън, който по-късно се издига до длъжността бригадир, става първият служител на пълен работен ден в JCB.

През 1950 г. JCB се премества отново, този път на мястото на несъществуваща фабрика за сирене в Ростър. Бил Хърст, който се присъединява към JCB през 1947 г. като тийнейджър на 1 паунд седмично, открива мястото и се радва на факта, че работното му място вече е по-близо до дома и му позволява да „прекара допълнителни 10 минути в леглото“. Той се издига до позицията на директор по услугите.

С представянето на багера JCB Mk 1 през 1953 г. изобретението на Бамфорд за багер товарача се оказва повратна точка за новите продукти. Хидравличният заден багер и монтираната отпред лопата на една машина са първите. Тази изобретателност е продуктивна и днес, за което свидетелства фактът, че JCB е произвела повече от 600 000 багера, които сега се произвеждат на три континента. Емблематичното лого на JCB е използвано за първи път върху машина през 1953 г., а пет години по-късно е официално регистрирано като търговска марка.

По времето, когато навлизат 60-те години на миналия век, е очевидно, че тази машина прави революция в строителната индустрия, увеличава производителността и намалява зависимостта от работната ръка.

С началото на новото десетилетие бизнесът използва нови инструменти за увеличаване на продажбите и познаваемостта на марката. Със създаването на JCB Aviation през 1961 г. и полета на първия самолет на компанията, двумоторен de Havilland Dove, клиентите от Европа вече можеха да направят двупосочно пътуване до фабриката за един ден. JCB Aviation предшества много от съвременните авиокомпании.

Танцуващите багери на JCB дебютират през 1962 г., същата година, когато в Холандия е открит първият чуждестранен филиал на JCB. Година по-късно е представен класическият багер JCB 3C. Поради нарастващия успех на компанията, през 1964 г., когато продажбите се увеличават с 60% до 8 млн. паунда, служителите си разделят бонус от 250 000 паунда. Някои служители успяват да закупят първите си жилища с получения бонус, тъй като изплатените суми са толкова големи и новината привлича широко внимание.

Същата година JCB изнася първата си машина в САЩ – багер товарач JCB 4C, като казва: „Давам ви тези пари, защото искам да участвате в успеха на компанията, за чието създаване помогнахте“.

През 1969 г. JCB произвежда рекордните 4500 машини, като повече от половината от тях са предназначени за износ. Компанията получава първата си награда на кралицата – първата от 27 подобни отличия – като признание за този успех в износа. Като признание за постиженията на фирмата в областта на износа Бамфорд получава и титлата Командир на Британската империя (CBE).

С база в Уайтмарш, Балтимор, Мериленд, JCB започва да развива бизнес в Съединените щати през 1970 г., за да се възползва от огромния потенциал за растеж, който предлага Северна Америка.

В периода 1971-1973 г. продажбите се увеличават два пъти и достигат 40 милиона паунда. Основателят на JCB се пенсионира през 1975 г. и оставя послание за служителите на компанията, което гласи: „Антъни е изправен пред трудната задача да придвижи JCB напред през следващите десетилетия в новия век.“ Въпреки че това е трудна задача, той е подготвен за нея и е подкрепен от много способен екип, който обхваща от ръководството до работниците. Успехите нямат граници.

Бизнесът създава и JCB Франция през 1972 г. През 1977 г. е представен телескопичният манипулатор Loadall – устройство, което променя начина на работа с товари във фермите и на строителните площадки. Един от най-успешните в търговско отношение продукти в историята на JCB сега е Loadall.

Първите високопоставени посещения на британското кралско семейство в JCB започват през 1977 г., когато Негово Кралско Височество принцът на Уелс посещава фабриката в Ростър.

Друго значимо събитие се случва през следващата година с откриването на JCB Transmissions в Рексъм, втората фабрика на компанията в Обединеното кралство.

Въпреки това решението на Антъни Бамфорд да започне производство в Индия през 1979 г., когато той разпознава потенциала на пазара, дава началото на период на глобална експанзия. Понастоящем Индия е вторият по големина пазар на JCB след Обединеното кралство и разполага със заводи в Ню Делхи, Пуна и Джайпур.

Представеният през 1985 г. багер-товарач 3CX Sitemaster ще се превърне в най-продавания багер на JCB в историята. Продуктовите иновации остават движеща сила на компанията. Освен това през тази година JCB отпразнува производството на 100 000-ия си багер.

Маргарет Тачър, първата жена министър-председател на страната, отива в световната централа на JCB през 1987 г. и взема машина направо от поточната линия.

През 1988 г. дебютира JCB GT – багер с максимална скорост от 100 мили в час, който е отличен маркетингов инструмент. Той продължава да привлича големи тълпи навсякъде по света. С представянето на трактора JCB Fastrac, първият истински високоскоростен трактор с пълно окачване в света, до 1990 г. JCB навлиза на нови пазари. Разработката му струва 12 млн. паунда и напълно променя облика на селското стопанство. Това е и годината, в която Антъни Бамфорд получава рицарско звание от кралицата, променяйки името си на сър Антъни Бамфорд, чест, която, по неговите думи, „признава усилията на целия екип на JCB“. По този повод служителите на JCB получиха допълнителен почивен ден.

С представянето на багер-товарача 2CX през 1990 г. и на още по-малкия 1CX три години по-късно развитието на продуктите продължава.

Тони Блеър, бъдещият лидер на Лейбъристката партия, посещава през 1996 г. и помага при сглобяването на 4CX. През 1997 г. е представен революционният мотокар Teletruk, който може да повдига и поставя товари над препятствия. През 1998 г. JCB открива втория си завод в Рексъм, Уелс, а през следващата година – JCB Earthmovers в Чидъл, Стафордшир. Първите машини в новата северноамериканска централа на JCB в Савана, Джорджия, започват да слизат от поточната линия през 2000 г.

След новината за кончината на Джоузеф Сирил Бамфорд, на 1 март 2001 г. знамената в заводите на JCB по целия свят се развяват на половин щафета. Според „Файненшъл Таймс“ той е притежавал уникална комбинация от „инженерен гений и маркетингов усет“.

През 2004 г., за да отбележат производството на 500 000-та машина, работниците се събират в световната централа за групова снимка. За да се стигне до този момент, са били необходими малко по-малко от 60 години. Производството на следващите половин милион машини ще отнеме девет години. Това е и годината, в която JCB пуска на пазара двигателя Dieselmax, който се произвежда в JCB Power Systems в Дербишир, отбелязвайки дръзкото навлизане на компанията в производството на двигатели.                                           

През 2005 г. е открит заводът на JCB в Пудонг, Китай, и е обявена най-голямата поръчка на компанията досега – 140 млн. долара за доставка в Съединените щати. Армия с високомобилен инженерен багер (High Mobility Engineer Excavator – HMEE), бърз багер товарач за военни инженерни задачи. Джо Бамфорд, син на сър Антъни Бамфорд, е назначен за директор на JCB през 2006 г., което го прави третият член на семейство Бамфорд, заемащ такава позиция.

Освен това през 2005 г. автомобилът JCB Dieselmax streamliner на JCB счупи световен рекорд. Той се задвижваше от два двигателя JCB Dieselmax и все още държи рекорда за най-бърз дизелов автомобил в света, след като достигна 350 мили в час на солените равнини на Боневил в САЩ. На Солените равнини сър Антъни Бамфорд се присъедини към групата, за да отпразнува успеха на своята идея.

Производителят на гъсенични и колесни багери JCB Heavy Products обаче се премести през 2008 г. в чисто нов обект в покрайнините на Утоксетер. За да изгради най-големия завод за багер-товарачи в света, през 2009 г. JCB инвестира 40 млн. паунда в завода си в Балабгарх, Индия.

През 2009 г. принц Уилям посещава централата на фирмата и помага на служителите да отпразнуват създаването на 750 000-та машина, следвайки стъпките на баща си отпреди 32 години.

През 2010 г. лорд Бамфорд основава Академията JCB в Ростър, Стафордшир, за да обучава бъдещите инженери и бизнес лидери в отговор на недостига на инженери в страната. Близо 1000 ученици са преминали през учебното заведение и всеки един от тях е намерил работа или е продължил образованието си във висше учебно заведение, което го прави изключително успешно. В рамките на проект на стойност 40 млн. долара JCB ще разработи и произведе в северноамериканската си централа чисто нова линия от верижни и гъсенични товарачи.

Гледайки към бъдещето, JCB отпразнува и своето минало, като откри постоянната изложба „Историята на JCB“ през 2011 г. Тази изложба отбеляза развитието на JCB и индустриалните корени на семейство Бамфорд. Тяхното начало в Утоксетър като ковачи може да се проследи почти 200 години назад, а през 1871 г. те основават в града доставчика на селскостопанска техника Bamfords Ltd.

През 2012 г. светът на производството се разширява в Бразилия и британският министър-председател Дейвид Камерън официално открива нов завод на стойност 63 млн. долара в щата Сао Пауло. През тази година JCB отпразнува и получаването на поръчка на стойност 60 млн. паунда от бразилското правителство за повече от 1000 багера.

Неотдавнашен независим икономически доклад показа, че JCB е поддържала 24 000 работни места в Обединеното кралство и е предоставила 545 млн. паунда на британската хазна, докато компанията наближаваше 68-ия си рожден ден през 2013 г. Освен това стотици работници се събраха пред глобалната централа за възпоменателна снимка, за да отбележат създаването на милионната машина на JCB. Годината беше значима и за председателя на JCB сър Антъни Бамфорд, който стана лорд Бамфорд, след като прие поканата на министър-председателя Дейвид Камерън да служи като консервативен работен пиър в Камарата на лордовете. Стотици поздравителни съобщения заваляха от цял свят, след като чуха новината.

През 2014 г. стартира производството в новия заводски комплекс на JCB в Джайпур в Индия на стойност 62 млн. паунда и бяха обявени плановете за нова централа на JCB Германия в Кьолн на стойност 20 млн. паунда. С непрекъснат фокус върху продуктовите иновации, JCB отпразнува 70-годишнината си през 2015 г., като представи чисто новия багер товарач 3CX Compact – машина, която е с 35% по-малка от по-големия си събрат и е създадена за работа на все по-натоварени строителни площадки.

Производството на 200 000-ия телескопичен манипулатор Loadall отбеляза един от важните моменти в дейността на компанията през 2016 г. Фактът, че JCB продаде следващите 100 000 Loadall за по-малко от 10 години, след като продажбата на първите 100 000 отне почти 30 години, демонстрира нарастващото значение на продукта и доминиращата позиция на JCB в тази индустрия. През 2016 г. JCB произведе и 100 000-ия си минибагер и отбеляза 25 години от производството на новаторския трактор Fastrac. Освен това през същата година беше представен новият JCB Hydradig.

През 2017 г. JCB пусна на пазара нова линия оборудване за достъп със задвижване след двегодишна разработка в тайна. JCB прави своя дебют на пазар, който е на стойност 8 млрд. долара годишно. През тази година компанията отбеляза и друг важен момент в производството на Loadall: 40-годишнината от началото на производството. По-късно същата година JCB произведе 500 000-ия си двигател, който е достатъчен да се движи от Лондон до Париж.

Пускането на пазара на първия в историята на JCB електрически багер беше акцентът на вълнуващите продуктови премиери през годината. Исканията на клиентите за машина с нулеви емисии, която да може да работи под земята, близо до хора и на закрито в градски райони, доведоха до разработването на електрическия минибагер 19C-1E. Когато е напълно зареден, той е готов да работи цял един типичен ден на строителната площадка. В глобалната си централа в Ростер компанията представя и линията си от гъсенични багери от серията X и започва да произвежда самосвали за строителни площадки. Освен това JCB оповести инвестиция от 50 млн. паунда в нов завод в Утоксетер за производство на таксита.

В JCB Compact Products в Чидъл, Стафордшир, новият електрически мини багер вече беше изпълнил първите 50 поръчки, когато настъпи 2019 г. Годината постави множество рекорди. На летището Елвингтън в Йоркшир през юни същата година JCB счупи световния рекорд за най-бърз трактор. Гай Мартин, състезател по мотоциклетизъм и механик на камиони, управляваше трактора Fastrac One, който достигна максимална скорост от 103,6 мили в час. След това JCB се зае със смелата мисия да подобри собствения си рекорд и създаде Fastrac Two – превозно средство, което е с 10% по-леко и още по-обтекаемо от по-малкия си събрат. Fastrac Two регистрира средна скорост от 135 мили/ч в Елвингтън през октомври, а максималната скорост е 153 мили/ч. През 2019 г. председателят на борда на директорите лорд Бамфорд официално откри чисто новата централа на JCB Германия на стойност 50 млн. паунда.

Тъжната новина, че Бил Хърст, третият служител, нает от JCB през 1947 г., е починал на 86-годишна възраст, беше обявена през януари, когато компанията навлезе в годината на своята 75-годишнина.

Преди да се разрази пандемията от Ковида-19, през март 2020 г. JCB отпразнува производството на своя 750 000-ти багер товарач. След това светът се промени драматично. След спирането на производствените линии на компанията през март JCB се съсредоточи върху предоставянето на помощ на нуждаещите се по време на безпрецедентните обстоятелства. Готвачите на компанията приготвиха повече от 200 000 ястия за нуждаещите се в Индия и Обединеното кралство. След национален призив за действие производствена линия в Стафордшир, която беше спряна поради кризата с коронавируса, беше отворена отново, за да се създадат прототипи на специални корпуси за нов тип вентилатор.

Освен това JCB отвори отново Центъра си за иновации в глобалната си централа в Ростър, за да могат служителите доброволно да използват машините за бързо създаване на 3D прототипи, за да изработят медицински козирки за служителите на NHS.

Към момента на възобновяване на производствените линии през юни JCB разработи и първия в историята си багер за строителната индустрия, задвижван с водород, с което продължи да заема позицията си на лидер в областта на нулевите и нисковъглеродните технологии. На полигона на JCB в кариерата 20-тонният багер 220X прекара повече от година в строги изпитания. В това, което мнозина смятат за горивото на бъдещето, JCB е първият производител на строителна техника, който представя работещ прототип на багер, задвижван с водород.

Иновациите в JCB продължават и до ден днешен. Това е една от най-иновативните компании в своя сегмент и най-вероятно нейната световна доминация ще продължи и през следващите десетилетия, а защо не и столетия.